Η Ωτοθεραπεία είναι μια μέθοδος η οποία ανήκει στις συμπληρωματικές ιατρικές μεθόδους και χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού (ωτικό μικροσύστημα). Έχει θεραπευτικό σκοπό, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών που αφορούν τον οργανισμό. Βασική αρχή αυτού είναι ότι στο πτερύγιο του αυτιού υπάρχει μια αντιπροσώπευση των κατασκευών και των λειτουργιών του οργανισμού. Στο αυτί αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα, τα οστά, τα συστήματα και όλες οι ανατομικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

ΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΜε αυτόν τον τρόπο, μέσα από το αυτί, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τον οργανισμό μας αλλά και να δώσουμε πληροφορίες οι οποίες φτάνουν στο Κ.Ν.Σ. και κατ’ επέκταση στο όργανο που θέλουμε να επηρεάσουμε. Η θεραπεία προβλέπει τον ερεθισμό συγκεκριμένων περιοχών του ωτικού πτερυγίου, κάνοντας χρήση της δερματικής τοποθέτησης μικρών σφαιρικών μαγνητών, καθώς και με επικόλληση ειδικών σπόρων που προκαλούν τον απαραίτητο ερεθισμό στο αυτί (Bazzoni).
Ιστορικά Στοιχεία
Η Ωτοθεραπεία είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή και μάλιστα μεσογειακή μέθοδος με αναφορές από την αρχαία Ελλάδα και τους Αιγυπτίους από το 2.500 π.Χ. Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη της Ωτοθεραπείας στην Αίγυπτο, την Κίνα και την Αραβική Χερσόνησο. Για παράδειγμα, η πρακτική του καυτηριασμού συγκεκριμένων τμημάτων του αυτιού για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε Αραβικές φυλές. Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι, οι γιατροί προκαλούσαν αιμορραγία σε αγγεία της οπίσθιας επιφάνειας του αυτιού, για να βοηθήσουν σε προβλήματα στα πόδια και σε υπογονιμότητα. Ο Γαληνός, που εισήγαγε την ιπποκρατική ιατρική στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τόνισε το πόσο σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο είναι το πτερύγιο του αυτιού, μέσω σκαριφησμών για διάφορες παθήσεις. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα αρχεία των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων διασώθηκαν, κυρίως από τους Πέρσες και αργότερα από τους Άραβες. Εκείνοι, αναφέρονται σε θεραπείες μέσω του πτερυγίου του αυτιού για ισχιαλγίες και άλλες διαταραχές.

ΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πατέρας της Ωτοθεραπείας είναι ο Γάλλος, Paul Noggie. Η σύγχρονη ιστορία της Ωτοθεραπείας είναι στενά συνδεδεμένη με το όνομα του, ξεκινώντας από την παρατήρηση πως το διάστημα 1940-1950, κάποιοι ασθενείς που υπέφεραν από ισχιαλγία είχαν θεραπευτεί χάριν μιας θεραπεύτριας ονόματι Madame Barin, η οποία εφάρμοζε καυτηριασμό στο αυτί. Ο Noggie, ο οποίος προσέγγισε τη μέθοδο αυτή, αντιλήφθηκε ότι στο αυτί υπάρχει ένας χάρτης που αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενδείξεις Ωτοθεραπείας
• Αναλγησία
• Νευραλγίες
• Άγχος
• Τραυματισμοί
• Φλεγμονές & φλεγμονώδεις παθήσεις
• Αυχενικό σύνδρομο
• Οσφυαλγία – ισχιαλγία – παθήσεις γόνατος
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Ημικρανίες
• Μετεγχειρητικοί πόνοι
• Χρόνιες παθήσεις
• Εξαρτήσεις (Αλκοόλ, κάπνισμα, κλπ.)
• Ψυχολογικές καταστάσεις
• Ψυχικές διαταραχές με το Κ.Ν.Σ.

Επιστημονική βάση της Ωτοθεραπείας.
Τα τελευταία 25 χρόνια, ερευνάται η επιστημονική βάση της δράσης της Ωτοθεραπείας, στα πιο σύγχρονα εργαστήρια Νευροφυσιολογίας και Βιοχημείας. Διαπιστώθηκε ότι, πρόκειται για μια μέθοδο αντανακλαστικής θεραπείας, κατά την οποία ερεθίζονται ορισμένα σημεία του δέρματος και διοχετεύεται ένα μήνυμα μέσω των νεύρων σε διάφορα νευρικά κέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επαναρρύθμιση του συστήματος των νευρών που λαμβάνουν μέρος στην αντίληψη του πόνου, με αποτέλεσμα την αναλγησία. Η διέγερση σημείων στο δέρμα, προκαλεί την έκλυση εγκεφαλινών, ενδορφινών και σεροτονίνης από το νευρικό σύστημα. Οι αναλγητικές αυτές ουσίες υπάρχουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αν αυξήσουμε την έλκυση τους, μετά από την διέγερση των σημείων στο δέρμα, βοηθάμε στην αναλγησία σε ασθενείς με σύνδρομα πόνου, άγχους και κατάθλιψης (Γκατζούνης 2015).
Ο Kellner σε μια εργασία του, έδειξε ότι τα σημεία αυτά, σε αντίθεση με άλλα σημεία του δέρματος, έχουν μεγαλύτερο αριθμό απολήξεων καθώς και περισσότερα σωμάτια του Pacini, Meisner & Krause και διαφέρουν ως προς την ποιότητα και την πυκνότητα.
Στο αυτί αντιπροσωπεύονται ανατομικά σημεία του σώματος (μύες, σκελετικές δομές, οστά, όργανα, αρθρώσεις, σπόνδυλοι, κλπ.) και σημεία με γενική δράση στον ψυχισμό και στην ορμονική λειτουργία. Όταν υπάρχει παθολογία εφαρμόζονται ζώνες ευαισθησίας, έτσι λοιπόν οι κυτταρικές αυτές δομές μας δίνουν πληροφορίες από όλο το σώμα. Το σύνολο των σημείων που μπορούν να βρεθούν στο αυτί σχηματίζουν έναν ωτικό χάρτη.
Η αποτελεσματικότητα της ωτοθεραπείας στον χρόνιο και οξύ πόνο είναι αποδεδειγμένη. Έχει άμεσα αποτελέσματα στον πόνο αλλά και στον ψυχικό παράγοντα, λόγω του ότι το αυτί είναι μικροσύστημα, τουλάχιστον στην αποκατάσταση μυοσκελετικού και νευρολογικού πόνου. Χρησιμοποιώ την Ωτοθεραπεία σε συνδυασμό με Ρεφλεξολογία. Οι αντενδείξεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 90%. Συνδυάζεται με την Δυτική Ιατρική, είναι εύχρηστη, πρακτική και ασφαλής.


ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ. (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ)